Legge gulv

Hovedstue

Vi har gjort oss mange tanker om gulvet. Det var faktisk noe av det første vi bestilte. Vi har alltid drømt om skipsparkett i ask med sorte fuger. Fra våre tidligere byggeprosjekter vet vi at det er dumt å kompromittere når det gjelder gulv. Velger man et godt kvalitetsgulv kan det jo i prinsippet ligge et helt menneskeliv – og mer til.

 

Da vi flyttet inn i huset hadde det et gulv i massiv parkett på 20 mm. Det hadde ligget der siden huset ble bygget og var godt ivaretatt. I stuen hadde det ligget tepper. Dersom vi ikke skulle revet en vegg for å forvandle det gamle kjøkkenet til et mer moderne kjøkken- og oppholsrom kunne en gulvslipning gitt et veldig fint resultat og holdt i mange år. Det var dessverre ikke en mulighet (men det gjorde likevel vondt å kaste mange meter godt gulv).

 

Vi bestilte gulvet, gulvsponplater med gulvvarmeslangespor, vannslanger og styresystem fra ett og samme firma. Han var behjelpelig med å oppbevare gulvet til vi var klare. Vi hadde hørt mye bra om å bruke gulvsponplater i stedet for å støpe, men det krevde også mer forarbeid enn vi først antok. Da vi fjernet det gamle gulvet lå dragerne med 600 mm mellomrom, og det skulle kun være 300 mm. Det viste seg å være en tidskrevende og frustrerende affære for en gjør-det-selv-amatør. Før gulvsponplatene ble lagt ble gulvet isolert med 250 mm.

Legge gulv

nytt gulv
gulv

En viktig lærepenge!

Endelig var vi klare for å få gulvet hjem. Det ble levert en hel palle med gulv. Vi slepte det inn så det kunne ligge et par dager i romtemperatur. Etter noen dager ønsket vi å beundre våre nye gulvplanker, men da vi tok ut en planke fikk vi en ubehagelig overraskelse: ”Det er ikke ask, men derimot eik?”

Vi sjekker alle pakkene og det står eik på alle sammen. Vi sjekker ordrebekreftelsen, og der står det til våre store skrekk også eik. Vi står plutselig midt i et gulvmareritt – et mareritt av typen der vi ville ristet på hodet og bedrevitende konstatert at folk som ikke sjekker ordren sin er noen tullinger dersom vi leste eller hørte om andre i samme situasjon. Vi ringer til selgeren med det samme. Har var ikke akkurat begeistret, men vi kunne godt levere gulvet tilbake siden det var lagervare. Vi slapp unna med en liten regning for omlevering, en forskrekkelse og en lærepenge. En hel palle gulv ble båret ut samme dag, før en ny palle ble båret inn neste dag – denne gangen var det heldigvis flotte planker av ask.

Selve gulvet var det uproblematisk å legge. Det var først og fremst de sorte fugene som krevde mye tid, og som også kostet noen ømme fingre, men det har jammen blitt flott.

Gulvsponplater velger vi ikke igjen – det knirker dessverre enkelte steder selv om vi har brukt mer enn dobbelt så mange skruer som vanlig. Det ville et støpt gulv formodentlig ikke ha gjort…

gulvlægningsproces
gulvet er lagt