lakering af trægulve

Ubehandlede gulv kan fort bli ødelagt av flekker fra væske og skitt, eller som følge av daglig slitasje. Nye gulv bør derfor alltid overflatebehandles, noe som sørger for at gulvet beskyttes og sikrer en lang levetid.  Siden tregulv pleier å bli slitt med årenes løp har vi laget en guide til hvordan du kan få dine gamle gulv til å fremstå så gode som nye.

Hvor ofte et tregulv skal behandles, og hvilken type behandling som kreves, varierer etter tresort, bruk og tidligere overflatebehandlinger. Utover overflatebehandling bør tregulv rengjøres ved hjelp av støvsuging og gulvvask minst én gang i uken for å oppnå lang levetid.

Hvilken type behandling du bør gi tregulvet ditt avhenger i stor grad av tresorten og gulvets alder. Vi har listet opp en rekke forskjellige behandlinger, og gir råd om hvilke behandlinger som passer for ulike tresorter.

Lutbehandling av tregulv

Lut hemmer treverkets naturlige gulningsprosess, og bør derfor brukes hvis du ønsker å bevare det lyse utseendet til et nytt eller nyslipt tregulv. Det finnes imidlertid tresorter som ikke skal lutbehandles, deriblant mahogni og teak. Hvis du er i tvil om tregulvet ditt kan lutbehandles bør du rådføre deg med en tømrer. Lutbehandling av gulv er ikke en komplett overflatebehandling, og bør derfor suppleres med en olje- eller såpebehandling.

Fremgangsmåte ved lutbehandling

Når du skal gi gulvet ditt en lutbehandling bør du først sørge for at treverket er rengjort og helt tørt. Deretter fordeles luten på treet med rulle, pensel eller svamp. Siden lut er skadelig og virker etsende på huden bør du bruke hansker og maske for å beskytte deg selv. La luten tørke i ca. 8 timer før du fortsetter behandlingen. Når luten er tørr slipes gulvet. Dette kan gjøres med håndkraft, enten ved å benytte en myk slipesvamp med korn 100-120 eller en slipekloss med sandpapir. Sørg for å støvsuge gulvet grundig etter at det er slipt slik at det er klart for neste behandling.

Såpebehandling av tregulv

For eldre tregulv kan det være tilstrekkelig med en såpebehandling, hvilket gir en flott og naturlig overflate. Dersom såpebehandlingen utføres korrekt får tregulvet en nokså god motstandsdyktighet mot skitt og flekker, men må likevel vaskes oftere enn gulv som er olje- eller lakkbehandlet. Olje- og lakkbehandlete gulv er også mer robuste og tåler mer slitasje. Hvis gulvet er lutbehandlet kan du bruke natursåpe til å utføre såpebehandlingen, men dette medfører at gulvet gulner en smule på sikt. Vil du unngå dette, kan du bruke en spesiell såpe tilsatt hvitt pigment som bevarer det lyse utseendet.

Fremgangsmåte ved såpebehandling

Såpen blandes med vann i tråd med produktets anbefalinger, og fordeles så jevnt over hele gulvet med en klut eller mopp. Deretter tørkes gulvet med en opprevet klut, før hele prosessen gjentas minst 3 ganger for å mette treverket. Det er viktig at gulvet får lov til å tørke mellom hver behandling.

Oljebehandling av tregulv

Tregulv kan også behandles med herdende olje. De herdende elementene får oljen til å tørke raskt, samtidig som det resulterer i en hard og slitesterk overflate. Oljebehandlingen gir også en flott, silkematt overflate. Dersom en ønsker å bevare gulvets lyse utseende bør en bruke olje med hvitpigmentering. Det er viktig at gulvet er lutbehandlet før oljebehandlingen.

Fremgangsmåte ved oljebehandling

Gulvet rengjøres og tørkes. Hvis gulvet nylig er lutbehandlet bør det renses grundig med vann for å fjerne eventuell såpefilm. Når gulvet er rent og tørt påføres oljen til overflaten er mettet. Oljen arbeides møysommelig ned i treverket med en pensel eller rulle som gir en pen finish, og bør deretter stå i fred i ca. 30 minutter. Overflødig olje som ikke har trengt inn i treverket tørkes vekk med en tørr klut. La gulvet stå i et døgn, og slip det så med en pussekloss eller skuresvamp. Etterfølgende påføres ytterligere 2 tynne lag olje med 6-8 timers mellomrom. Igjen er det viktig at overflødig olje tørkes vekk. Når gulvet har stått i 6 timer etter siste oljepåføring skal du polere gulvet med en skuresvamp. Til større overflater kan du benytte en rondellsliper. Til slutt tørkes gulvet med en bomullsklut inntil overflaten fremstår silkematt og flott.

Hvis du ønsker en mer slitesterk overflate enn det som kan oppnås ved hjelp av alternativene vi nå har beskrevet, bør du vurdere en lakkbehandling. Les mer om lakkering av tregulv her (link til lakkbehandling).