fugt i hjemmet

Fukt i hjemmet er et problem i mange norske hjem. Ifølge undersøkelser er luftfuktigheten for høy i én av ti boliger. Dette har stor innvirkning på boligen din, men også på helsen din.

Les dette for å få innsikt i hvor fuktigheten kommer fra, og hva du kan gjøre for å minimere den.

Derfor må du unngå fukt i hjemmet

Én person avgir 1 til 1,5 liter væske i døgnet. I tillegg oppstår det også fuktighet ved forskjellige daglige aktiviteter som tørking av klær og matlaging. Det er derfor nødvendig at fuktigheten ventileres bort. Hvis ikke vil den sette seg i vegger og møbler.
Hvis fukten først setter seg i veggene, kan det skape mugg. Hvis det oppstår mugg i hjemmet, kan det føre til ubehag som gir hodepine, tretthet og astma.

Slik ser du om du har fukt i hjemmet

Det er flere ting du kan se etter når du vil finne ut om du har et fuktproblem.
Buler tapetet på veggene ut, er det sorte flekker på veggene, eller lukter det dårlig?
Kondens på rutenes termokant kan også være et tegn på fukt. Litt kondens er vanlig, men det må ikke danne seg små «sjøer» nedenfor vinduskanten.
Hvis det er veldig kaldt ute, er det relativt vanlig at det dannes fukt på ruten. Men hvis det skjer året rundt, er det et tegn på et større fuktproblem.

Slik unngår du fukt i hjemmet

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å unngå å få fuktighet.

Skap gjennomtrekk tre ganger daglig

En av de mest effektive metodene for å minimere fuktighet er å sørge for god utlufting.
Sørg for å ha god gjennomtrekk i boligen flere ganger om dagen, slik at fukten ventileres ut.
Skap et mønster i luftevanene dine, og sørg for god ventilering i hjemmet.

Unngå tørking av klær innendørs

Mange velger å tørke klær innendørs fordi det norske været kan være noe uforutsigbart. Dette kan samtidig ha stor innvirkning på luftfuktigheten i hjemmet ditt og på sikt føre til muggsopp.
Prøv derfor så langt det er mulig å tørke klær utendørs eller i en tørketrommel. Må du gjøre det inne, bør du sørge for at det er god ventilasjon i rommet klærne blir tørket i.

Luft ut når fyringssesongen starter

Varm luft inneholder vanligvis mer fuktighet enn kald luft. Når vi derfor går fra sommer til høst og boligen skal varmes opp igjen, vil fukten fra sommervarmen ha satt seg i hjemmet. Samtidig vil luftfuktigheten falle, og møbler og vegger vil begynne å avgi det vannet de har tatt opp i løpet av, og dermed kunne skape fuktskader.
Derfor bør du ventilere fukten ut mens du går i gang med å varme opp hjemmet igjen.

Sørg for å ha en konsekvent romtemperatur

Ingen av rommene i huset må stå uoppvarmede. Sørg for å ha en konstant romtemperatur på 17 grader. Hvis det er kaldt og fuktig, vil fukten sette seg på de kalde overflatene. Dette fører til kondensering, som igjen skaper vann, som fører til mugg.

Slik fjerner du tegn på fukt

Hvis du har fått fuktskader, finnes det hjelp.
Hvis det oppstår mugg på veggene, må dette fjernes umiddelbart før det rekker å gjøre skade.
Du kan fjerne det med Hysan eller Protox, som er utviklet for å fjerne mugg. Du kan også bruke det velkjente middelet Rodalon eller klor.
Rodalon vil ikke gå inn og fjerne misfargingen soppen har skapt, men fjerner lukt og sporer. Klorin går inn og bleker overflaten der soppen sitter, og kan derfor gi en fargeforskjell.