græskar udskæring

Det er ingenting som er så (u)hyggelig som en gresskarlykt som lyser opp en mørk Halloween-kveld. Gresskarlykter kan lages av familien i fellesskap, men hvis barna er små er det nok lurt å tilby en smule hjelp med selve utskjæringen.

Utskjæring av gresskar – slik går du til verks

Halloween krever ganske enkelt at man får laget en uhyggelig gresskarlykt som barna vil elske og være stolte over å ha bidratt til. Hvis du er i tvil om hvordan du går frem er det bare å lese videre her!

Gresskaret

Begynn med å finne det riktige gresskaret. Man kan bruke forskjellige typer gresskar, men det er den store, oransje varianten som forbindes mest med Halloween. Når Halloween begynner å nærme seg pleier det å være enkelt å få tak i denne typen gresskar i utvalgte dagligvarehandler.

 

Når det blir på tide å sette i gang med utskjæringen anbefaler vi å dekke godt til eller gjøre det utendørs siden det fort kan bli en del avfall. Sjekk også at du har de nødvendige redskapene. Du trenger en lang skarp kniv, en skje og en tusj. I tillegg kan du eventuelt skaffe Atamon og en pensel.

Gresskaret er spiselig, så om du vil kan du gjerne bruke innmaten til å lage gresskarkaker eller noe annet spennende til Halloween. Kjernene kan ristes i ovnen, noe som blir en herlig liten snack.

Tegn og hul ut 

Nå er det på tide å gripe fatt i tusjen og tegne et ansikt på gresskaret. Den tradisjonelle gresskarlampen har tre trekanter – to som øyne og én som nese – og en stor, smilende munn med et par tenner, men man kan selvsagt lage sin helt egen design. Skulle det bli behov for inspirasjon finnes det massevis av sjablonger og ideer rundt omkring på internett. Vi synes den tradisjonelle varianten blir superstilig hvis man legger litt av innmaten foran lykten sånn at det ser ut som oppkast.

Når du har tegnet ansiktet blir det lettere å se hvor du kan skjære av toppen for å hule ut gresskaret. Det finnes ulike teknikker for å skjære av toppen; man kan fint gjøre det med et jevnt snitt, men det fungerer ofte ekstra godt å lage tagger. Sørg for at det er en voksen som gjør dette.

Bruk en vanlig skje til å fjerne innmaten. Alt det bløte skal fjernes slik at det blir plass til et lite lys.

Skjær ut 

Når du har hulet ut gresskaret er det på tide å skjære ut ansiktet. Det er viktig å passe på fingrene i løpet av denne prosessen, og som nevnt anbefaler vi at det er en voksen som gjør det. Sørg for at det er litt mellomrom mellom det du skjærer ut slik at gresskaret ikke går i stykker.

Hvis du ønsker en litt annerledes gresskarlykt kan du gjerne forsøke å lage ulike mønstre og detaljer. Du kan for eksempel prøve å lage et mønster der du fjerner det ytterste skallet, noe som lar lyset skinne ut gjennom gresskarkjøttet.

Når du er ferdig med utskjæringen kan du pensle gresskaret med Atamon for å forlenge holdbarheten. Sørg for å dekke innsiden og alle andre steder der gresskarkjøttet er synlig.

sjov med græskar

Historien om Halloween

Halloween er opprinnelig en keltisk tradisjon fra Irland. Det var på denne dagen man hyllet de døde ved å ha en fest. Den gangen trodde mange på onde ånder, og lagde derfor lamper av rotgrønnsaker for å holde åndene vekke. Tradisjonen kom til USA på 1800-tallet, der mangelen på rotgrønnsaker førte til at de begynte å bruke gresskar i stedet. I Norge er Halloween også kjent som Allehelgensaften.

Allehelgensaften er kvelden før Allehelgensdag, som i Norge er lagt til den første søndagen i november. Allehelgensaften var den kvelden da mange mente at hekser, gjenferd og onde ånder ville komme for å håne helgenene som skulle feires Allehelgensdag.

Halloween er en forkortelse for ”All Hallows’ Eve”.

Den traditionelle græskarlampe kaldes en Jack O’Lantern. Der er lidt forskellige historier bag denne lampe, den ene stammer fra Irland, hvor den er opkaldt efter en mand kaldt Stingy Jack. Jack snød djævelen et par gange, og da han døde ville Gud ikke lukke ham ind i himmelen og djævelen ville ikke have ham i helvede. Derfor blev Jack nødt til at vandre i limbo, stedet mellem liv og død. Her skulle han for evigt vandre, men en udskåret majroe med et stykke kul inden i, til at vise ham vej. Derfra kom navnet ’Jack of the lantern’, som senere blev til Jack O’Lantern.

Jack O’Lantern 

Den tradisjonelle gresskarlykten kalles en Jack O’Lantern. Det finnes litt forskjellige historier knyttet til denne lykten. Den ene stammer fra Irland, hvor den er oppkalt etter en mann kalt Stingy Jack. Jack lurte djevelen et par ganger, og da han døde ville verken Gud slippe han inn i himmelen eller djevelen slippe han inn i helvete. Jack ble derfor nødt til å vandre i limbo, stedet mellom liv og død. Her skulle han vandre for evig med en utskåret turnips med et stykke kull i til å vise vei. Dette gav opphav til navnet ”Jack of the lantern”, som i ettertid har blitt til Jack O’Lantern.

græskarlampe