hjemmelavet opslagstavle

Få hjelp til å holde styr på familiens planer og arrangementer med en hjemmelaget oppslagstavle. Ved å lage din egen oppslagstavle får du mulighet til å sette ditt helt egne personlige preg på utseendet. Her får du noen forskjellige forslag til hvordan du kan lage en gjør-det-selv-oppslagstavle.

Kle en trefiberplate i stoff

Hvis man skal lage en klassisk oppslagstavle er den enkleste løsningen å kle en myk trefiberplate i stoff. Platen kan kjøpes hos diverse byggevarehandler, der kan man også få hjelp til å skjære platen etter ønskede mål. Du trenger ikke å bruke platevatt siden det er tilstrekkelig å kle platen i stoffet.

Stryk gjerne stoffet før du fester det på platen slik at du unngår en krøllete overflate. Sørg også for å strekke stoffet så mye som mulig for å unngå løsthengende områder. Stoffet festes på baksiden av platen med en stiftepistol. Deretter kan du sprøyte stoffet med vann slik at det trekker seg litt sammen og sitter helt stramt.

For å gjøre litt ekstra ut av din nye, hjemmelagde oppslagstavle kan du feste hyssing på kryss og tvers av tavlen. Du kan så bruke tegnestifter til å feste ting på selve platen, eller små klyper til å feste ting på snoren, for eksempel bilder.

Dette trenger du:

  • Myk trefiberplate eller korkplate
  • Stoff, stort nok til å kle platen
  • Stiftepistol og stifter
  • Strykejern
  • hyssing

Oppslagstavle av en gammel bilderamme

Dette er en morsom fremgangsmåte som kan brukes for å tilføre en oppslagstavle litt ekstra særpreg. Man kan enten bruke en gammel oppslagtavle eller lage en ny ved å følge veiledningen ovenfor. I stedet for å henge tavlen rett opp på veggen som den er, kan man velge å sette den inn i en gammel bilderamme. Man kan være heldig å finne noen store, flotte gullrammer på loppemarkeder eller i bruktbutikker. Disse kan brukes som de er eller males i en passende farge. En svart oppslagtavle i gullramme kan for eksempel bli veldig fint.

Lag din egen tavle med tavlemaling

Dette er nok en morsom fremgangsmåte, og går ut på å lage en oppslagstavle med bruk av tavlemaling. I stedet for en myk trefiberplate skal man her bruke en MDF-plate eller sponplate, og du må sørge for at overflaten er helt glatt. Hvis du ønsker hjelp til å få flotte, rette kanter kan du få platen skåret til hos byggevarehandelen.

Når du har skaffet en plate med riktig størrelse skal den males. Platen kan gjerne få 2-3 lag med tavlemaling for beste mulig resultat. Du kan evt. supplere med en omgang magnetmaling, for eksempel på en av platens halvdeler. For best resultat skal også magnetmalingen påføres i flere lag. Både magnetmaling og tavlemaling kan kjøpes i diverse hobbybutikker.

Dette trenger du:

  • MDF-plate, sponplate eller hard trefiber, med glatt overflate
  • Tavlemaling
  • Pensel og liten rull
  • magnetmaling

Annerledes oppslagstavle

Når det først er snakk om hjemmelagde oppslagstavler, må det også nevnes at man kan velge å gå helt vekk fra idéen om den tradisjonelle, firkantede tavlen. Det er selvsagt mulig å skjære tavlene i akkurat den formen man ønsker. En rund tavle kan være veldig fint, og kan for eksempel lages av gryteunderlag i kork om man ønsker å gjøre det enkelt. Disse kan også males i forskjellige mønstre. En god teknikk for å lage mønstre er å sette malertape på kryss og tvers, og så male de ulike feltene i forskjellige farger. Lag flere av gangen og heng dem opp på veggen ved siden av hverandre. Nå har du plutselig en gøyal og annerledes oppslagstavle!