En håndsag gjør deg i stand til å utføre mindre sagejobber i hjemmet på en rask og enkel måte uten å måtte finne frem el-verktøy. Det er kanskje ikke veldig ofte man har behov for en håndsag, men det er godt å ha den liggende siden den har en funksjonalitet ingen andre verktøy kan erstatte. Håndsagen er dessuten bedre egnet til en del oppgaver enn kapp- og rundsager. Det er med andre ord ingen grunn til ikke å ha en håndsag i verktøykassen eller hengende i boden!

Hva er en håndsag?

Som navnet antyder er det snakk om en håndholdt sag med en lett tilspisset klinge i besittelse av kraftige tenner. Sagen fungerer utmerket til både større og mindre oppgaver, og er derfor ideell til diverse arbeidsoppgaver i hjemmet. Den kan også brukes i hagen, for eksempel til å sage over tykke greiner, eller i verkstedet.

håndsag

Hva bør du se etter når du velger håndsag?

Før du kjøper din første håndsag finnes det et par gode råd du bør skrive deg bak øret. For best mulig arbeidsopplevelse anbefales det at håndsagen har et stabilt blad som er solid montert på et robust grep. Sagbladet skal alltid være laget av kaldvalset stål som er lakkert eller teflonbelagt. Det kan også fås i to utgaver, enten med flettet klinge eller universaltannet klinge. Med flettet klinge står tennene på skrå, noe som er en fordel om du skal sage en trestamme eller dele noe på tvers. Med universaltannet klinge er tennene rette, hvilket er nyttig om du kun skal sage en liten del av et tre eller lage et skråsnitt. Tennene skal være herdete, og det vil derfor ikke være mulig å file dem. Håndtaket bør være tokomponent slik at du alltid holder i et mykt og sklisikkert grep med god plass til hånden. Dette gjør det behagelig å bruke sagen og hjelper deg å unngå ukomfortable håndstillinger.

Noen håndsager gir deg mulighet til å kjøpe grep og sagblad separat. Dette tillater deg å skifte ut sagbladet hvis det blir utslitt eller om du har behov for ulike blad til ulike oppgaver. Hvis du velger en håndsag uten mulighet for å skifte ut sagbladet bør du gå for en versjon med mellomfine sagtenner, siden disse vil klare de fleste sagejobber uten for mye besvær.

Til hvilke oppgaver er det ideelt å bruke en håndsag?

  • Sage parkett til gulvet
  • Lage huskestativ eller lekehus
  • Legge nye planker på terrassen

Når passer det bra å bruke en håndsag?

En håndsag kan brukes til flere forskjellige formål. Enten du jobber ute, i hjemmet eller i et verksted vil du kunne ta sagen under armen og ha den klar til arbeidsoppgavene. Den er for eksempel nyttig om du skal sage i store eller grove trestykker utendørs, eller hvis du er i gang med å bygge et huskestativ til barna. Innendørs kan du få behov for å bruke sagen til å kutte finerplater, trelister og planker. Kun en sjelden gang du vil møte oppgaver som er for store eller små!