Hammeren er et av verdens eldste verktøyer, og kommer i mange forskjellige størrelser og med forskjellige funksjoner. I vår tid består en hammer stort sett av et hode av jern og et håndtak av tre. Hammeren brukes blant annet til å banke inn spiker, nagler, kiler og stifter, men kan også brukes til nedrivning.

Hvilken hammer bør du velge?

Selv om hammeren er et primitivt verktøy finnes det mange forskjellige typer å velge mellom, og det rette valget avhenger av hva du skal bruke den til. Dette omfatter alt fra hvilket yrke du har til hva du skal slå i. Vi har listet opp et utvalg hammere som du kanskje kan få bruk for.

En mukkert er en meget tung og slagkraftig hammer, der egner sig til det meget grove slagarbejde. Mukkerten anvendes oftest til nedbrydning eller til at banke pæle i jorden. Størrelsen på en mukkert beskrives ofte i kg.

Velg riktig størrelse

Når du skal velge størrelse på hammeren er valget avhengig av hva du skal slå i. En stor hammer er dårlig egnet til å slå inn stifter siden det store hodet gjør det vanskeligere å håndtere verktøyet, og en liten hammer er dårlig egnet til å slå inn store spikre siden det ikke er nok vekt i hammerhodet. Velg derfor en stor hammer hvis du skal slå inn store spikre og en liten hammer hvis du skal slå inn mindre ting. Ved å bruke en liten hammer til mindre ting blir du mer nøyaktig og unngår å treffe dine egne fingre.

Snekkerhammer

Snekkerhammer er en fellesbetegnelse på to distinkte hammertyper. Den mest kjente typen – som trolig er den vanligste hammeren til allment bruk – har et rundt hode og en buet penn med kløft i. De kraftige beina som utgjør kløften gir en god overføring av kraft som gjør det lett å trekke ut spiker eller løsne planker.

Den andre typen snekkerhammer har et firkantet hode og rette flater, hvilket er en fordel når det gjelder å komme til steder med begrenset plass. Pennen er flat og spiss, noe som gjør at de lettere variantene passer til å slå inn små spikre og stifter. De tyngre variantene takler de grovere arbeidsoppgavene. Begge typer snekkerhamre beskrevet her kommer i forskjellige vektklasser.

Pennhammer

Pennhammeren har et rundt hode og vanligvis en spiss penn, men kan også ha en rund penn. Hvis du har bruk for en hammer til metallarbeid er pennhammeren med rund penn – også kalt en kulehammer – det rette valget, siden den egner seg godt til å bøye og forme metall. Pennhammeren med spiss penn fungerer utmerket til å slå inn små spikre og stifter.

Lektehammer

Lektehammeren er en kraftig hammer som er ideell til å slå inn spikre i løpet av større tømmerarbeider. Den er også perfekt til å slå sammen planker siden den ikke etterlater merker. Lektehammeren har en kløftet penn som kan brukes til å trekke ut spikre. Ett av beina i kløften er ofte forlenget for å kunne brukes til å rette opp bøyde spikre.

Slegge

En slegge er en stor, tung og slagkraftig hammer som egner seg best til de aller groveste jobbene. Slegger brukes vanligvis til nedrivningsarbeid eller til å banke påler i jorden. Størrelsen på en slegge beskrives ofte i kg.

Hammer

Visste du?

At hammer og segl er et kommunistisk symbol for arbeidere i industrien og landbruket?