mejsel

Hva er en meisel?

En meisel kommer i flere ulike utforminger. Det kan enten være flat, seks- eller åttekantet. Den har en dobbeltfaset egg i den ene enden og en støtflate på den andre. Meiselen kan brukes til å behandle materialer av stein, tre eller forskjellige typer metaller. Lengden på en meisel varierer ut fra hva den skal brukes til.
Alle profesjonelle håndverkere vet hva en meisel er. Blant gjør-det-selv-folk har meiselen i stedet en tendens til å bli kalt for et stemjern.
Meisler er et svært vanlig verktøy hos alle treskjærere, mens metallsmeder bruker andre typer meisler i arbeidet sitt.

Meiseltyper

Det finnes flere forskjellige typer meisler, alt etter hva de skal brukes til.

Flatmeisel

En flatmeisel er den vanligste typen meisel. Den kjennetegnes ved sin litt butte form, og den fås i bredder fra 20 til 35 mm og forskjellige tykkelser.

Elektrikermeisel

Elektrikermeiselen har en veldig kort egg, ca. 10–12 mm, og den er plassert på tvers av flatsiden. Den kjennetegnes ved at den er en spesielt smal form for meisel.

Dreiemeisel

Dreiemeiselen er ikke ment å bli slått på, men skal i stedet holdes i hånden, der skaftet er.

Hvor kan mejslen anvendes

Avhengig av hvilken type meisel du velger, har den forskjellige bruksområder og kan derfor brukes til ulike typer materialer.
Du kan derfor bruke meisel enten du skal arbeide i stein, tre, betong, eller ulike typer metaller.

Meisel til borhammer

Hvis du vil få gjort en oppgave som krever meisel, raskt og enkelt, kan du velge å utstyre en borhammer med meisel.

Ved å sette en meisel på borhammeren går det raskt og enkelt å få fliser og murstein på plass på badet eller kjøkkenet.
Hvis du ønsker å montere en meisel på borhammeren, må du se etter en flatmeisel.
Borhammer med meisel kan også brukes ved murstein, men dette krever litt teknisk dyktighet og erfaring i å arbeide med denne typen verktøy. Murstein er et forholdsvis skjørt materiale, og hvis du skal arbeide på et større område med meiselen, kan du raskt komme til å gjøre mer skade enn nytte. Her kan det i stedet være en fordel å bruke en vanlig meisel, slik at du enklere kan styre den og området der den skal arbeide og fjerne materiale.