multiplader

Å bygge med multiplater er like enkelt som å bygge med LEGO-klosser. Platene er enkle å sette sammen, og du trenger bare å tilføre lim.

Hva er en multiplate?

Multiplater er et av de mest fleksible byggematerialene du kan bruke. Platene settes sammen som byggeklosser og kan brukes til allverdens kreative løsninger. Enten du skal bygge en skillevegg, lage et tilbygg, lage et skap eller bruke dem i et våtrom, kan du bruke multiplater.
Multiplater kan brukes innendørs og utendørs og på bærende og ikke-bærende innvendige skillevegger. Dette gjør materialet svært anvendelig.

Hva er multiplatene laget av?

Multiplatene er laget av miljøvennlig gassbetong og tåler både varme og vann, fordi de ikke er mottakelige for fuktighet, råte og sopp.
Overflaten er jevn, og du trenger derfor ikke pusse den.
Når multiplatene er satt opp, kan du kle dem med tapet, fliser eller filt, eller du kan sette isolasjon og murstein rundt dem.
Multiplatene er tilgjengelige i standardstørrelsen 600 × 400 mm i to forskjellige tykkelser – 75 mm, med en vekt på 11,6 kg, og 100 mm, med en vekt på 15,5 kg.
Multiplater er skrue- og spikerfaste, slik at du kan bruke en vanlig boremaskin og ikke et slagbor når du skal sette opp noe på multiplaten.

Slik setter du opp multiplater

Det eneste du trenger når du skal sette opp multiplater, er en vanlig håndsag, litt fugelim og litt tekniske ferdigheter.

Trinn 1 – tegn opp konstruksjonen

Før du går i gang med å montere multiplatene, kan det være en god idé å tegne opp den ønskede konstruksjonen. Slik sikrer du at det er plass til den ønskede konstruksjonen i det rommet du vil føre den opp i. I tillegg bør du sørge for at platene kan stå på et stabilt underlag, slik at du får en sikker konstruksjon.

Trinn 2 – børst og fukt limflaten

Multiplatene må fuktes før du begynner å sette dem sammen. Ved å fukte flatene på multiplatene sikrer du at limet kan få optimal festeevne, slik at platene sitter så sikkert sammen som mulig.

Trinn 3 – påfør lim

Når du har tegnet opp konstruksjonen og sørget for å børste og fukte limflaten, skal limet påføres. Det er et tynnfugelim som skal brukes, og som skal utjevnes med en limskje for å få en jevn påføring av limet.

Trinn 4 – tilpass multiplaten

Mål opp platen og skjær den etter de målene du trenger til konstruksjonen. Dette gjør du med håndsagen. Vær sikker på at du har skåret likt ved å legge en vater på multiplaten, slik at du får en stabil konstruksjon.

Trinn 5 – rett til platene

Hvis platene ikke er riktige, kan du rette dem til med håndsagen igjen og måle med vateren. Når du er helt sikker på at multiplatene er like, kan de brukes i konstruksjonen.

Trinn 6 – slip multiplaten

Når multiplatene er helt like, skal sidene og overkanten på dem slipes. Når fugemassen er tørr etter 2 timer, skal platen sparkles med sandsparkel. Sparkelen skal skrapes over selve platen med en bred skrape. Hvis du setter multiplaten opp i et våtrom, må du sparkle med våtromssparkel.
La sparkelen tørke i noen timer før du begynner å etterbehandle multiplaten og påføre det ønskede materialet.

Vær oppmerksom på at multiplater ikke kan settes opp på tregulv, ettersom det ikke regnes som et stabilt underlag. I stedet brukes det stålprofiler i innstøpt betong som kan brukes som underlag til å sette multiplatene på.