overfræser

Med en overfres kan du lage emner i tre med plane og krumme overflater.

Se hvordan du bruker den her.

Hva er en overfres?

Med en overfres har du et raskt roterende skjæreverktøy som utfører oppgaver innenfor noter, riller, pyntekanter eller utsparinger på forskjellige tresorter.
Du kan kjøpe forskjellige typer fresejern, og disse må svare til selve hardheten på materialet du vil lage med overfresen.
Med en overfres får du et svært allsidig verktøy som kan lage not-, kant og profilfresinger som brukes både til langhull- og kopifresing.

Hva er fresing?

Fresing er en bearbeidingsprosess der det lages emner med enten plan eller krum overflate.
Freseprosessen gjøres ved at fresemaskinen plasseres på det emnet man ønsker å lage utskjæringer på. Skjærene på fresen fjerner overflødig materiale som for eksempel trespon.
Trestykket er fastspent i et festeverktøy som er montert på et freseplan, som beveger seg i fresemaskinens lengderetning.

Fresing med frihånd

Når du har en overfres, har du et verktøy som kan brukes med frihånd, og du skal derfor ikke feste maskinen.
Når du derfor vil bruke overfresen, bør du først begynne med å tegne utskjæringen du ønsker på treet, slik at du har en mal å følge. For at resultatet skal bli tilfredsstillende, er det nødvendig å øve først.
Hvis du har et par trebiter som likevel ikke kan brukes, kan du bruke disse til øving. Slik fører du maskinen sikkert, og du blir øvd i å unngå å skjelve i hendene.
For å få en vellykket fresing med overfres er det nødvendig å kunne føre maskinen forsiktig og presist.

Hvis du skal frese mange like emner, kan det være en god ide å bruke en mal, slik at du sikrer at elementene får samme mål og utskjæringer.

Før du bruker overfresen

Det er en rekke ting du bør være klar over før du bruker overfresen.

Tips 1 – velg riktig fres

For at du skal få best mulig resultat, er det viktig at du velger riktig fres til jobben. Se derfor etter om overfresen passer til freseverktøyets størrelse og det materialet du vil bruke den på.

Tips 2 – la materiale til overs være igjen

Hvis du ikke er så erfaren med overfresen, kan du først lage en grovutskjæring med stikksag. Hvis du gjør dette, bør du sørge for å la litt overskuddsmateriale være igjen, slik at det blir mulig for overfresen å ha noe å bearbeidet når elementet skal finjusteres.

Tip 3 – bruk parallelanslag

Så snart du har skåret rette kanter med overfresen ruter, må du huske å bruke et parallellanslag til styring. På den måten får du penest resultat, og du får like kanter.

Tips 4 – bruk av fresesirkel

Hvis du skal bearbeide runde former, for eksempel kanten på en rund bordplate, kan du bruke en fresesirkel.

Tips 5 – fest materialet

For å kunne styre treet eller materialet du vil bruke overfresen til, bør du feste det.
Dette kan du gjøre med skrutvinger på en arbeidsbenk eller arbeidsbenk. Du kan bruke tre som er til overs, på å legge mellom tvingen og materialet for å unngå trykkmerker.

Tips 6 – still inn dybden

Du må stille inn overfresen ut fra hvor dyp fres du ønsker på materialet. Ved svært dyp fresing vil det være behov for å frese over flere ganger. På den måten overbelaster du ikke overfresen, og du gir den lengre levetid.