Enten du er profesjonell håndverker eller gjør det selv-typen vil en skiftenøkkel være nærmest uunnværlig i verktøykassen, og vil vise seg å være nyttig til både store og små prosjekter. Hvis man skal feste eller løsne bolter bruker man stort sett en skiftenøkkel. Har du en skiftenøkkel slipper du også å måtte eie flere forskjellige pipenøkler.

Hva er en skiftenøkkel?

En skiftenøkkel er et verktøy som brukes til å feste eller løsne firkantede og sekskantede bolter og muttere. Ved hjelp av en liten stilleskrue er det mulig å endre størrelsen på skiftenøkkelens munning slik at den passer til muttere i forskjellige størrelser. Skiftenøkkelen griper fast med to parallelle flater, noe som gir et godt tak når muttere skal festes eller løsnes.

Skiftenøkkelen ble utviklet i Sverige i 1982, og har siden blitt den mest populære skrunøkkelen i Norge. Dette skyldes den utmerkede funksjonaliteten, noe som har gjort den til fast inventar i enhver seriøs verktøykasse.

Skiftenøkler fås i forskjellige størrelser og kvaliteter. Jobber du ofte på steder med lite plass anbefales det naturligvis å velge en mindre variant. Noen skiftenøkler kommer med gummihåndtak for å gi deg optimal komfort når du legger til krefter.
Nøglen kommer i forskellige størrelser og i forskellige kvaliteter. Arbejder du ofte på steder, hvor pladsen er trang, kan du med fordel vælge en mindre svensknøgle. Desuden kommer nogle nøgle f.eks. med et gummihåndtag, således at du opnår optimal komfort for dine hænder når du skal lægge kræfter i.

svensknøgle

Håndtering

Det er visse ting man skal huske på for å bruke en skiftenøkkel på riktig måte. For det første er det viktig at den justerbare flaten vender fremover slik at den presses inn mot sitt eget anlegg under bruk. Hvis nøkkelen vender feil vei risikerer man at den justerbare flaten blir løsere og løsere, spesielt om man bruker mye krefter. For det andre er det viktig å sørge for at de to flatene plasseres korrekt på mutteren, siden mutteren i motsatt fall kan skades når man fester eller løsner den.

Forskjellen på en pipenøkkel og en skiftenøkkel

En skiftenøkkel har kun mulighet til å gripe fast om to parallelle flater, mens pipenøkler kan gripe fast om seks flater. Dette gir pipenøkkelen et mye sikrere grep og minimerer risikoen for å skade mutteren i løpet av prosessen.

Den store ulempen ved en pipenøkkel er at den ikke kan justeres til forskjellige størrelser, og det er nettopp her skiftenøkkelen kommer til unnsetning. Justeringsmulighetene gjør at man ofte klarer seg med én enkelt skiftenøkkel, hvilket også betyr at man slipper å oppbevare mange forskjellige pipenøkler i ulike størrelser.