En skrue har i utgangspunktet samme funksjon som en spiker, men formatet er annerledes. Dette vil si at skruen dreier inn i materialet og dermed holder ting bedre fast. Det finnes utallige skruevarianter, og det kan nok oppleves som litt av en jungel når du skal finne riktig type skrue til et spesifikt prosjekt.

Hva er en skrue?

Skruer er små gjenstander som brukes til å henge opp eller feste ulike ting, og er ofte et forbedrende alternativ til tradisjonelle spikre. Der man bruker en hammer for å slå inn spikre bruker man i stedet en skrutrekker for å feste skruer. Skruer kan ha forskjellige hoder til forskjellige formål. Dette betyr at du fort kan få behov for en større verktøykasse for å huse de ulike skrutrekkerne du trenger.

Selv om det kan være vanskelig å finne den riktige skrutrekkeren er det felles for nesten alle typer at de kan festes ved hjelp av en batteridrevet maskin. Dette gjør at man slipper å slite ute fingrene.
Även det fort kan vara besvärligt att hitta den rätta skruvdragaren, så gemensamt för nästan alla varianterna är att de kan sättas fast med hjälp av en batteridriven maskin. Detta gör att man slipper använda alla krafterna i fingrarna.

skruer

Finnes det forskjellige typer skruer?

Som nevnt finnes det et mange forskjellige typer skruer. Et eksempel er spånskruen, som har et lite skår i bunnen som gjør den ideell til sponplater. Man kan også få skruer som har et fint, lite rillemønster som er perfekt for gipsplater.

Mer tradisjonelle skruer har et hode som skrår nedover. Når disse festes i et materiale vil hodet synke inn, noe som gjør det lettere å sparkle over og male i ettertid. Dette kalles undersenking av skruen. Denne typen skruer vil være usynlige i det man er ferdig med å male veggen.

Hvis man ikke ønsker undersenking, men heller vil at hodet skal forbli på overflaten, kan man velge å benytte en skrue med flatt hode. Den flate, avrundete formen på hodet sørger for at skruen ikke synker helt inn, noe som er ideelt om man for eksempel skal feste jernbeslag . Når det gjelder skruer til jern er det ikke alltid nødvendig å forbore hull, siden man ofte kan bruke selvskjærende skruer. Disse har et skår i enden som gjør at skruen kan skjære gjennom tynn aluminium eller tynne blikkplater.

På samme måte som spiker kan skrues fås i messing. Hvis du nettopp har fått et nytt navneskilt til døren i messing kan du altså få matchende skruer!

Hva kan skruer brukes til?

Det store utvalget av forskjellige typer skruer gjør at du kan finne en variant som passer til ethvert prosjekt. Skruer kan være et særlig godt alternativ til vegger og andre steder der spikre kan løsne eller knekke over tid. Hvis du skal utføre spesifikke oppgaver kan det være ideelt å bruke skruer med spesielle funksjoner.

Noen steder kan det være nødvendig å bruke rawlplugs for å få festet skruer i veggen. Les mer om rawlplugs her.