Hvis du er lei skeive spikre eller å slå dine egne fingre , noe som etterlater ømme fingre som er både gule og blå, er en spikerpistol det rette verktøyet for deg. Den sparer deg for tid og krefter, og gjør en presis jobb hver gang, noe som gir håndverket ditt et mer profesjonelt preg. Når du først begynner å bruke spikerpistol vil du ikke kunne forestille deg å arbeide uten!

Hva er en spikerpistol?

En spikerpistol er et verktøy som bruker trykkluft, elkraft eller fjærkraft til å skyte spiker i tre, betong eller liknende. Det finnes forskjellige typer på markedet til forskjellige formål. Store spikerpistoler brukes til større oppgaver, som gulv og annet omfattende treverk. Små spikerpistoler brukes gjerne til mindre krevende oppgaver. Noen ganger gis de et mer spesifikt navn – for eksempel dykkerpistoler eller stiftepistoler – avhengig av hvilket middel som brukes i pistolen.

sømpistol-hæftepistol

Valg av spikerpistol

Når du skal velge spikerpistol er det viktig at du bestemmer deg for hvilken type oppgaver den skal kunne utføre. Har du bruk for en av de større og dyrere spikerpistolene som leverer kraftigere og mer presist arbeid, eller er det tilstrekkelig med en billigere spikerpistol til mindre prosjekter? En spikerpistol er faktisk et relativt enkelt stykke verktøy, og listen over egenskaper du bør holde et øye med er derfor nokså kort. Det viktigste er størrelsen, vekten og om spikerpistolen er batteridrevet eller bruker trykkluft.

Størrelse

Det viktigste ved valg av spikerpistol er spikerstørrelsen som skal brukes. Hvis pistolen skal brukes til store oppgaver er det en fordel om den kan håndtere spiker helt opp til 90 mm. Om den derimot skal brukes til mindre oppgaver bør den håndtere spiker ned til 20 mm, og eventuelt også hefteklammer.

Vekt

En annen viktig ting ved valg av spikerpistol er vekten, da verktøyet er håndholdt. Spikerpistoler kommer i forskjellige vektklasser og kan veie opp mot 10 kg, noe som virkelig kan merkes etter en lang arbeidsdag. Hvis du skal bruke pistolen over lengre perioder anbefales det å velge en lettere spikerpistol som ikke kompromisser kraft eller kvalitet.

Batteri eller trykkluft?

Hvorvidt du bør velge en spikerpistol med batteri, trykkluft eller gass avhenger av om du foretrekker en maskin med støysvak maskin med lav vekt, og selvsagt hvilket budsjett du har. En batteridrevet spikerpistol sparer deg for å måtte dra rundt på slanger og en tung kompressor, og er i tillegg meget støysvak. Prisen er imidlertid i den høyere enden av skalaen. En spikerpistol med trykkluft gir deg et kraftig verktøy til en overkommelig pris. Baksiden er altså at du må flytte rundt på slanger og kompressor, samt det høyere støynivået.

Beltekrok

Beltekroken skal være solid og kunne sitte på begge sider av maskinen, slik at den kan brukes uansett om du er høyre- eller venstrehendt.

Funksjonsvelgeren

Denne brukes til å velge om spikerpistolen skal skyte enkeltskudd for presisjonsarbeid eller mange skudd raskt etter hverandre, noe som er mer strømbesparende.