hæftepistol

Med en stiftepistol kan du gå i gang med mange forskjellige typer oppgaver både innendørs og utendørs.

Lær mer om dette praktiske verktøyet her.

Hva en stiftepistol?

En stiftepistol er et svært nyttig verktøy. Enten du skal trekke om et møbel, henge opp veggmaterialer som tapet eller isolering, eller ha plakater og andre materialer av bløtt tre opp på veggene, kan du bruke en stiftepistol.
Stiftepistolen kan brukes til mange ulike formål, både i huset og verkstedet, avhengig av hvilke typer oppgaver den skal løse.
Mange stiftepistoler er laget i rent stål og har et ergonomisk grep som gjør dem enkle å holde uten at du blir sliten og øm i hånd ved bruk over lengre perioder.

Hvordan kan stiftepistolen brukes?

En stiftepistol har mange likheter med sin lillebror stiftemaskinen. Denne brukes til å stifte papir og papp, mens stiftepistolen klarer mer krevende oppgaver med tyngre materialer.
Ved bruk skyter pistolen en klamme gjennom materialet, som i motsetning til stiftemaskinen ikke føyer sammen, men fester seg i materialet.
Hvis du har en solid stiftepistol, vil du derfor lett komme gjennom de mer arbeidskrevende oppgavene som møbeltapetsering, der stoffet skal festes på en treplate under selve setet.
En kraftig stiftepistol vil også kunne brukes til å feste gulvtepper eller gulvplater.
Hvis du skal male eller bare skal dekke et område med plast – for eksempel en trekonstruksjon – vil stiftepistolen også være ideell til å feste plasten.

Klammer, stifter eller spiker

Klammer er det vanligste som settes i en stiftepistol ved festeoppgaver. Mange er ikke klar over at den også kan være utstyrt med andre midler som øker anvendeligheten.
Det er likevel ikke alle stiftepistoler som gir mulighet for å skifte mellom forskjellige typer materialer. Dette er det viktig å være oppmerksom på før du anskaffer en stiftepistol.
Hvor store klammer eller spiker du skal kjøpe, er avhengig av den enkelte stiftepistol. Vær derfor oppmerksom på hva som er angitt på innpakningen, slik at du kommer hjem med riktig utstyr.

Klammer 

Klammer får du i forskjellige typer, alt etter hvilket materiale de skal festes i.

Flattrådklammer er velegnet til tynne materialer når klammeryggen ikke trenger å bli trykt inn.

Fintrådsklammer er universelle festeklammer som brukes av både private og profesjonelle til festeoppgaver.

Smalryggklammer er klammer som trenger dypt inn og gir bedre feste uten at man legger merke til klammen.

Pinner 

Stifter kan også monteres i en stiftepistol, og de er velegnede til festeoppgaver i forskjellige typer gulvbelegg.

Spiker 

Når man bruker spiker i en stiftepistol, vil det oftest være snakk om hard ståltråd med lengder mellom 16 og 30 mm. Dette gjør dem velegnet til festeoppgaver der man skal trenge langt inn i materialet, kanskje inn i neste lag, for å oppnå større sikkerhet i monteringen.

Stiftepistol med variabel slagstyrke

Variabel slagstyrke gjør det mulig å justere slagkraften nøyaktig etter det materialet du skal bruke heftepistolen på.
Som hovedregel kan du huske på at jo hardere materiale du arbeider med, jo mer slagkraft må det være i stiftepistolen. Jo mykere materialet er, jo lavere slagstyrke skal du bruke.
Materialets hardhet må også kombineres med klammens, stiftens eller spikerens lengde for å få helt optimal slagkraft i pistolen.