Hvis du har kjøpt møbler fra Ikea eller skrudd og strammet på trange steder – for eksempel en sykkel eller bilmotor – har du med all sannsynlighet støtt på en nyttig, liten sak som kalles unbrakonøkkel. Unbrakonøkkelen er et standardverktøy til ethvert monteringsprosjekt, og kommer i mange forskjellige størrelser.

Hva er en unbrakonøkkel?

Unbrakonøkler kalles også hexnøkler. De er enkle, billige og lett anvendelige håndverktøy. Nøklene er L-formet og har en sekskantet sokkel som brukes til å stramme eller løsne bolter, beslag og liknende som har en sekskantet fordypning. Hver ende av nøklene kan brukes siden hele sokkelen er sekskantet, noe som gjør en i stand til å utnytte ulike dreiemomenter og rekkevidder. Unbrakonøkler brukes ofte på steder der vanlige skruer blir for store og plassen er begrenset. Stort sett fås unbrakonøkler i større sett som inneholder flere forskjellige nøkler i forskjellige størrelser. De mest brukte størrelsen er 4, 5 og 6 mm, men man kan få unbrakonøkler helt ned til 1,5 mm og opp til over 16 mm.

umbrakonøgle / Hex nøgle

Unbrakonøkkelens historie

Unbrako er et varemerke tilhørende det amerikanske firmaet Standard Pressed Steel Company, som på 1920-tallet utviklet et sortiment bolter til bilindustrien der mekanikere ofte måtte komme til på trange steder. Denne utfordringen ble løst ved å bruke unbrakoskruen, som i ettertid ble det foretrukne valg blant maskiningeniører både i USA og England. Etter andre verdenskrig og akselerasjonen av den industrielle revolusjon ble skruen spred til hele verden. I dag bruke den hovedsaklig i maskinkomponenter, men er også mye brukt til møbler man monterer selv, blant annet er den en fast bestanddel i mange møbelpakker fra Ikea.

Valg av unbrakonøkler

Før du går ut og kjøper nye unbrakonøkler bør du tenke over hva som svarer best til dine behov. Prioriterer du design, pris eller noe helt annet? Funksjonaliteten bør være den samme uansett hvilket valg du gjør, så valget vil stort sett handle om pris og design, for eksempel kommer noen unbrakonøkler med t-håndtak for å gi et mer komfortabelt grep. Unbrakonøkler følger ofte med i møbelpakker, og disse kan spares og brukes til andre prosjekter så lenge nøkkelens tykkelse passer til fordypningen i skruen.