diy sankt hans heks

Det er ikke St. Hans uten bål, og det er ikke bål uten heks. Men hvordan lager du enkelt din egen St. Hans-heks? Det får du svar på her.

Enkel, hjemmelaget St. Hans-heks

Å lage sin egen St. Hans-heks er ikke en oppgave som er spesielt krevende eller dyr. Med bare noen få materialer kan du enkelt lage din egen flotte heks. Dette er en gjør-det-selv-oppgave som er enkel at selv barn kan delta.

Det du trenger, er

  • et ark eller lerretsstoff
  • filt i ønsket farge
  • brukte hagehansker – gjerne noen som uansett skal kastes
  • pysjamas
  • en gammel overfrakk
  • parykk
  • halm, høy eller tørket gress
  • tre y-formede greiner – to store og én liten
  • tusjer og saks
  • gammel hatt – for eksempel fra et halloweenkostyme

Lav heksen i 5 enkle trin

Når du har funnet det materialet du vil bruke, er det bare å sette i gang med å lage heksa. Heldigvis er det ikke særlig vanskelig hvis du bare følge denne oppskriften.

Trinn 1 – tegn opp heksa

Det første du gjøre, er å tegne opp heksa på lerretsstoff eller et laken. Legg derfor stoffet dobbelt, eller legg to lag oppå hverandre, avhengig av hvor stor du vil at heksa skal bli.
Tegn nå opp heksas profil, ansiktet, ingen kropp og armer, med en tusj, og klipp ansiktsprofilen ut med 1 cm ut til tusjstrekens kant.

Trinn 2 – sy sammen heksa og lag kroppen

Når heksas profil er tegnet opp og klippet ut, er det på tide å sy den sammen. Sy den derfor sammen langs streken, men la selve kroppen være åpen i bunnen, slik at du kan fylle den ut. Vend deretter rettsiden ut og fyll heksa opp med enten høy, tørt gress eller halm. Begynn ved å fylle nesen og fyll deretter halve hodet.
Ta den minste greina og før den gjennom kroppen, slik at y-en stikker ut og sitter godt fast.
Bind deretter kroppen fast med en snor i bunnen av greinen.
Heksas to armer er laget på samme måte som du har laget kroppen.
Ta noen gamle pysjamasbukser og sy dem sammen ved anklene, og fyll dem deretter.

Trinn 3 – sett opp greinene

Etter at heksa er sydd sammen, fylt ut og den minste gaffelgreinen er plassert, må den opp på de to store gaffelgreinene.
Sett derfor den ene av de to store gaffelgreinene i en parasollfot for å få en stabil plassering. Skru deretter den andre greinen fast på den første, slik at den fungerer som heksas kost.

Trinn 4 – sett heksa på kosten

Ta de fylte beina og sett dem på skrå over gaffelgreinen som fungerer som kost. Bind underkroppen fast til den motsatte kroppen. Tag deretter overkoppen og klips, bind eller sy den fast til beina. Fest deretter både bein og kropp grundig til begge greinene.
Armene kan klipses fast til kroppen.

Trinn 5 – kle på heksa

Når heksa er montert fast til greinene, må hun få klær på. Ta de gamle hagehanskene, hatten, frakken og parykken og kle det på heksas kropp og hode. Bruk tusjene til å male munn og øyne på hender, og lag vorter på nesen hennes.
Hvis dere ikke har en parykk liggende, kan dere alternativt bruke tørket tang som hår.
Nå heksa ferdig, og hun kan monteres på toppen av bålet ved å feste den loddrette greina på toppen av bålet.

God fornøyelse med heks og St. Hans.