fuglehus

Det er noe hyggelig ved å kikke på fugler, og gir man mat til fuglene kan man få besøk av mange forskjellige sorter. Noen bruker et matbrett eller et lite fuglehus der man kan legge ut mat til fuglene. Et fuglehus kan gi ekstra glede over fuglenes ferd, siden dette gir de mulighet til å bygge rede. Man kan høre fuglene pipe og se de små barna stikke hodene opp fra deres lille hjem når foreldrene kommer tilbake til redet med mat. Det er noe helt eget over å kunne være vitne til den lille fuglefamilien og fugleungenes utvikling!

Hagens fugler

Man kan få besøk av ulike fugler i hagen i løpet av hele året, men det er spesielt om vinteren når det kan være vanskelig å finne føde at fuglene har stor glede av ekstra mat. Forskjellige fugler liker veldig forskjellige ting, så fuglebesøket avhenger av hvilken type mat som legges ut. Noen fugler spiser korn, andre frø,  meiskuler, brødrester, kjerner eller epler. For eksempel er gråspurven glad i meisekuler, mens blåmeisen foretrekker fine frø, frukt og bær. Husk: Har man først begynt å mate fuglene i løpet vinteren skal man fortsette vinteren ut, ellers risikerer man at fuglene sulter og dør.

Vår og fugleunge

I løpet av våren kan man begynne å se små fugleunger i reder eller på bakken. Hvis man støter på en fugleunge som har hoppet eller falt ut av redet er det viktig å huske at man skal la den være i fred. Det kan være flere årsaker til at den er ute av redet, og foreldrene vil høre kallet deres og sørge for mat. Bakken, og undersiden av trær og busker, er ofte langt sikrere for de små, siden det blir vanskeligere for rovfugler å se de enn om de satt i redet.

Gjør-det-selv fuglehus

Her har vi laget en guide til hvordan du kan lage et fuglehus til et tre i hagen. Huset kan fint henges opp i trær, og gir utsmykning til hagen med sin annerledes fasong.

Følg med på videoen og se hvordan du selv kan lage et nytt fuglehus. Du trenger ikke mye materiale for å kaste deg ut i dette herlige gjør-det-selv-prosjektet til fuglene i hagen.

Materialer og verktøy

  • Treplate
  • Snor, blyant og to spikre
  • 10 skruer
  • En pinne
  • Trelim og 4 dybler
  • Snor/tau til opphenging
  • Klar lakk
  • En stikksag
  • Slagboremaskin m. hul sag kop-por

Hvis du har lyst kan du gjerne male fuglehuset i etterkant for å sette litt ekstra farge på hagen. Husk å bruke en utendørsmaling som tåler vær og vind. Vi anbefaler imidlertid at du ikke benytter en altfor kraftig maling, siden duften kan komme til å holde fuglene på avstand.

God fornøyelse med det nye fuglehuset!