Hvis man er litt kreativt anlagt og har lyst til å leke med gjenbruksmaterialer finnes det uendelige muligheter. Det er bare fantasien som setter grenser for hva som lar seg gjøre. Du kan lage fine lamper av gamle syltetøyglass, nisser og troll av pappen fra brukte kjøkken- og toalettruller, hyller og knagger av gammelt treverk, og masse annet – det finnes som sagt et vell av muligheter!

Moro og kreativitet med syltetøyglass

Man kan få mye ut av gamle syltetøyglass og liknende hvis man tenker litt kreativt. De kan som nevnt skapes om til lamper, eller de kan rengjøres og dekoreres og brukes til å oppbevaring av annet enn bare syltetøy.

 

En annerledes idé er å lime glassene på en gammel lysestake slik at de får en fin fot. Mal lysestaken og glasslokkene i samme farge, og fest så glassene på staken. Du kan nå bruke kreasjonen som en stilig godteridispenser eller en kreativ oppbevaringsløsning til soverommet. Det blir riktig fint om du lager flere og stiller de ved siden av hverandre!

lamper af glas

Kreativ med paller

Trepaller har lenge vært populære gjenstander for DIY-gjenbruksprosjekter, noe som skyldes at de kan brukes til så mye forskjellig. Man kan enkelt stable de oppå og ved siden av hverandre, og plutselig har man en god base for en liten sofa som kan fylles med puter. Du kan også sette to paller opp mot hverandre, bunn mot bunn, male dem og så bruke en plate, et par fliser eller annet som egner seg til å legges på toppen, og før du vet ordet av det har du et høyt bord til terrassen. Man kan også lage en utradisjonell hylle av en gammel pall. Den kan enten brukes som den er, eller den kan males før man setter den opp dersom man ønsker et mindre rustikt uttrykk. Les en steg-for-steg guide til hyller av paller her.

Her kan du også finne inspirasjon og idéer til å lage forskjellige møbler av paller til innendørsbruk eller til hagestuen.

hylde af paller

Eplekasser i lange baner

Eplekasser er også fantastiske til gjenbruksprosjekter, og kan brukes som hyller, oppbevaring eller til diverse møbler i hjemmet. Man kan blant annet male en eplekasse og sette hjul på bunnen, og vipps så har man en fin oppbevaringskasse til barnerommet! En annen mulighet er å male kassen og deretter legge den på en av langsidene, før du så fester fire bordben på den andre siden. Plutselig har du laget et skjønt, lite sidebord med en hylle! Hvis du har flere kasser, kan de settes sammen til noe større, for eksempel et sofabord av eplekasser, eller en flott og praktisk romdeler. Kasser kan man få tak i mange forskjellige steder. Hvis man ønsker den “ekte” varen kan det være lurt å lete på loppemarkeder, men man kan også kjøpe nye, ubrukte kasser i diverse butikker og hobbyforretninger.

Æblekasse sofabord

Gjenbrukspapir som gavepapir

Vi kjøper gavepapir i metervis hvert år, siden det alltid er mange gaver som skal pakkes inn og gis videre til familie, venner og bekjente. I stedet for å bruke masse penger på gavepapir kan man bruke gamle aviser og ukeblader. Hvis man bruker en gammel avis vil gaven få et mer rustikt uttrykk, spesielt hvis man bruker hyssing som gavebånd. Velger man å bruke et gammelt magasin med masse farger vil det se supert ut om man bruker et satengbånd.

Andre morsomme og kreative idéer

Det finnes mange kreative idéer og muligheter å gi seg i kast med, og man finner fort mye inspirasjon til kreativt gjenbruk om man kikker seg litt rundt i hverdagen. Vi vil gjerne nevne to mulige gjenbruksprosjekter til. Det første er å lage et øredobbstativ av en gammel kjøkkenrasp. Begynn med å male kjøkkenraspen i en fin farge, før du eventuelt pynter litt i toppen eller bunnen. Når den er tørr har du et morsomt og annerledes stativ til øredobbene dine! Det andre prosjektet er å lage en rustikk bokhylle av en gammel trestige som henges opp på veggen. Les en steg-for-steg guide om hvordan du kan lage din egen DIY-stigehylle.

DIY reol