Mangler du en velorganisert plass til å oppbevare ved, urtepotter eller hageredskaper har vi løsningen for deg! Vi har laget en skritt-for-skritt guide til hvordan du kan lage et flott og rustikt oppbevaringsskur – en åpen oppbevaringsløsning som erstatter hagens rot og kaos med orden på en pen og rustikk måte. Skurets design sørger for at det passer inn de fleste steder i hagen eller på terrassen.

Hold orden i haven

Følger du guiden vår tar det omtrent 10 timer å lage skuret, noe som gjør det til et perfekt hyggeprosjekt i helgen. På grunn av skurets høyde bør du ha godt med plass til å jobbe – både i høyden og bredden.

Høyde 2,15 m. / Bredde 1,32 m. / Dybde 0,66 m.

Før du kan starte byggeprosessen , må du først downloade ned her en Byggeplan.

Rustiks lagring skur
alvorlighetsgrad 70
Tid 50
verktøy

Dette skal du bruge af verktøy:

 • Gjæringssag – Husk et sagblad om er velegnet til tre
 • Boremaskin
 • Stikksag
 • Multisliper og slipeblader
 • Rundsag – Husk et sagblad som er velegnet til tre
 • Stiftepistol

Du trenger det følgende for å gjennomføre prosjektet:

 • 1 multiplex-panel i bjørk, 13 mm tykt (2,20 x 1,60 m), laminert og vanntett
 • 1 multiplex-panel i bjørk, 13 mm tykt (1,80 x 1,20 m), laminert og vanntett
 • 5 firkantete trestykker i gran (høvlet), 2,5 m lang, (58 x 58 mm)
 • 2 firkantede træstykker i gran (høvlet) 3 m lang, (58 x 58 mm)
 • 2 firkantede trestykker i gran (høvlet), 2 m lang, (58 x 58 mm)
 • 60 treskruer i rustfritt stål (5,0 x 100 mm) til rammen
 • 30 treskruer i rustfritt stål (3,5 x 20 mm) til lektere
 • 60 treskruer i rustfritt stål (3,5 x 40 mm) til lektere og tak
 • Ca. 1,5 liter trebeskyttelsesmaling i den fargen du ønsker på skuret
 • Trebor (2,5 mm + 3,5 mm)
 • Beslag og dobbeltklebende teip
 • 1 flaske trelim
 • Beskyttelseshansker og Blyant

Komme i gang med rustikk lagring skur

1 

sirkelsag

Bygg bunnen først

Bunnen av skuret er en ramme laget av trestolper, og dette er det første som skal bygges. Du begynner med å skjære de firkantede trestykkene etter målene som er oppgitt i byggeplanen. Det skal lages seks ”kryss”-avstivere på 1,20 m, seks side-avstivere, en gavl-avstiver som måler 54,4 cm, fire hjørne-avstivere som måler 1,50 m og fire topp-avstivere (to som måler 92 cm og to som måler 86,2 cm). Dette gjør du enklest ved å bruke en gjæringssag. De nederste kantene skjæres med et 45-graders gjæringssnitt.

2 

hals med sirkelsag

sentrum panel

Det neste trinnet er å bygge midtpanelet. Midtpanelet skjæres ut av det store multiplex-panelet ved hjelp av en rundsag slik at man får et panel som måler 202 x 66 cm. Deretter skal ytterligere 2 plater skjæres ut på samme måte ut i fra målene 100 x 75 cm, og disse skal brukes til taket.

 

Skuret konstrueres slik at høyre halvdel har 3 hyller – som f.eks. kan brukes til potteplanter, redskaper osv. – mens den venstre halvdel ikke har hyller, siden den er tiltenkt oppbevaring av ved. Det er ytterst nødvendig med presisjon for å sørge for at de ulike delene passer nøyaktig inn i rammekonstruksjonen. Hyllene skjæres ut fra de mindre panelene i målene 54,4 x 59,3 cm. Skjær deretter seks trelekter som måler 51,8 x 4 cm og seks lekter som måler 59,3 x 4 cm. Disse skal brukes som støtte til de tre hyllene.

3 

stikksag

Detalj Work

Stikksagen skal nå brukes til det mer detaljerte arbeidet, og igjen er presisjon meget viktig. Bruk evt. en ledningsfri stikksag så du unngår at ledningen er i veien for arbeidet. Begynn med å lage et hakk i midtpanelet på de stedene der de seks ”kryss”-avstiverne skal monteres senere (se byggeplanen). Størrelsen på fordypningene skal passe til de tverrgående avstiverne, så hakkene må skjæres etter målene 58 x 58 mm. Dette gjør det mulig å montere avstiverne i rammekonstruksjonen senere.

4 

multi-sander

Ferdigstilling av kantene

Etter å ha skåret de forskjellige delene ut av platene er det tid for å finpusse kantene. Til dette bruker du en multisliper som forsiktig fjerner splinter og skår i platene så du unngår å få fliser når du bruker skuret. Arbeider du utendørs kan du med fordel bruke en trådløs multisliper for å slippe styret med å finne stikkontakter og ledningsforlengere.

5 

drill

Innsamling av skuret

I det femte trinnet skal vi koble sammen skuret. For hver av de to sidene skal vi først koble sammen to av hjørne-avstiverne – som vi lagde i trinn 1 – med tre av side-avstiverne. Side-avstiverne binder de to hjørne-avstiverne som trinn på en stige (se byggeplan). For å koble disse brukes en boremaskin med trebor (3,5 mm) til å bore hullene markert i byggeplanen. Deretter påføres lim på endene og delene skrus sammen. For å sikre en robust konstruksjon brukes to store skruer (5,0 x 100 mm) på hvert ledd.

 

Etter dette skal sideseksjonene av rammekonstruksjonen kobles sammen i bunnen ved hjelp av de to tverrgående avstiverne. Sett så de to andre tverrgående avstiverne fast på forsiden slik det fremgår av byggeplanen. Husk igjen å bore hull. Etter boring skrus hvert hjørne til avstiverne, før midtpanelet bak på konstruksjonen settes inn og skrus til de fremste tverrgående avstiverne. De resterende tverrgående avstiverne kan nå settes inn på baksiden og skrus fast til rammen.

6 

treskur

Høyre side bli ferdigstilt

I sjette trinn skal høyre halvdel av skuret lages ferdig. De små lektene – som ble laget i trinn 2 – monteres langs de tverrgående avstiverne, side-avstiverne og senterpanelet ved hjelp av en boremaskin. Husk å forbore hullene ved bruk av et tynt trebor. Bruk de små skruene (3,5 x 20 mm) til montering på midtstykket, og de større skruene (3,5 x 40 mm) til montering på rammen. Plasser deretter hyllene løst på lektene.

7 

tak for å kaste

Taket

Når takkonstruksjonen er skrudd sammen i rett vinkel, og for- og bakside er forbundet ved hjelp av støttelekter, kan det hele skrus fast på rammen som ble koblet sammen tidligere. Skjelettet av skuret er dermed ferdigbygget.

De utskårne takpanelene plasseres nå på tak-avstiverne ved hjelp av skruer. Bruk et lite trebor (2,5 mm) til å bore hullene og bruk skruer på 3,5 x 40 mm. Selve taket festes ved hjelp av en stiftepistol. Her er det meget viktig at du starter fra bunnen og jobber opp mot gavlen for å sikre beste resultat.

8 

installasjon av taket for å kaste

Den siste finpussen på skuret

Til slutt monteres beslag til takkantene for å gi et penere utseende. Beslaget festes med en sterkt og værbeskyttende teip. Deretter males skruet med en trebeskyttende maling i ønsket farge. Malingen bør tørke over natten før skuret tas i bruk. Når malingen har tørket gjenstår det bare å nyte ditt nye bygg-det-selv-skur i hagen eller på terrassen.

Tips: Siden treet kan råtne etter lang tids kontakt med vått underlag anbefales det å montere seks små føtter under skuret for å løfte det opp fra bakken. Ønsker du å bevare det rustikke utseendet kan du gjerne bruke murstein til dette formålet.