myrer i græsplænen

De fleste hageeier kjenner til problemet med at gressplenen invaderes av maur, være det seg røde eller sorte. I de fleste tilfeller lønner det seg å la maurene være i fred siden de hjelper hagen din på mange måter, men noen ganger blir omfanget så stort at man blir nødt til å bekjempe de. I det følgende får du et par gode råd om hvordan du kan bli kvitt maur i plenen.

Hvordan kan maur hjelpe hagen din?

Hvis du oppdager maur i plenen skal du ikke iverksette mottiltak med det samme, siden maurene har flere funksjoner som gagner gress, trær og planter. De er blant annet gode gjødselsspredere – faktisk enda bedre enn mark – og kan derfor ha en svært positiv effekt på plenens vekst. I tillegg spiser de bladlus, noe som kan være til stor hjelp hvis du har trær eller planter som er rammet. Du bør derfor alltid vurdere om hagen kan leve med antallet maur eller om det er nødvendig å bekjempe de.

Ulike måter å bekjempe maur

Det finnes atskillige råd og veiledninger om hvordan man bekjemper maur, men en generell regel du bør følge er å gjenta behandlingen 1-2 ganger i måneden om ikke annet er anbefalt.

Kokende vann

Hvis du helle kokende vann rett ned i maurtuen vil du ta livet av en stor del av maurene. Finn ut hvor maurene er situert, riv opp noe av torven og rot rundt i den underliggende maurtuen, for så å helle over kokende vann og legge torven tilbake på plass. Foreta prosedyren med et par dagers mellomrom, og du vil oppdage at maurene har forsvunnet i løpet av kort tid.

Søtsaker

Maur er gale etter søtsaker og tiltrekkes hvis det er sukker i nærheten, noe du kan bruke til å bekjempe de. Du kan for eksempel fukte en vanlig rengjøringssvamp og dyppe den i sukker, og deretter plassere den i nærheten av maurtuen. Maurene vil tiltrekkes og spise til de dør siden de ikke kan føle når de er mette.

Ets gjennom med cola

Cola har så lav pH-verdi at den vil etse seg gjennom en maurtue dersom man heller over 2-4 liter.

Sterke lukter

Maur liker ikke sterke lukter. Det tar ikke livet av de, men du vil få de til å flykte. Bruk for eksempel mintpastiller, peppermynteblader, teposer med peppermynte eller kanel som strøs over maurtuen. Maurene skremmes raskt vekk!

Profesjonell hjelp

Hvis alt annet er prøvd og maurene fortsatt kommer tilbake kan det være en god idé å få besøk av en profesjonell insektsutrydder. Disse kan hjelpe deg med å bli kvitt maurene og gi deg råd om hvordan du holder øye med spesielt utsatte områder i fremtiden.

Unngå gift

Det kan være risikabelt å bruke gift både for hagen din og deg selv. Diverse utvanningsprodukter har vært populært tidligere, men disse er ikke lenger tilgjengelige for privat bruk og kan kun benyttes av profesjonelle. Det finnes også mange andre alternativer som er mindre skadelige men har like god effekt, noe som gjør at du unngår å skade deg selv eller hagen.

Forebygg at maurene vender tilbake

Maur forekommer hyppigst mellom mai og august siden de trives i tørre og varme omgivelser, men du kan også bekjempe de i løpet av årets resterende måneder.

Sørg for å holde hagen ren og pen; bunker med døde planter og døde trær kan tiltrekke maur som slår seg ned i en maurtue. Hvis du slår gresset jevnlig i løpet av sommeren og holder hagen fri for avfall vil du minimere antallet maur.