Valg af græsslåmaskine

Valget kan være vanskelig når du skal kjøpe ny gressklipper. Skal du velge en maskin med ledning, bensin eller batteri? Og skal du gå hele veien og velge en gressklipper som er selvgående?

Her gir vi deg en rekke gode råd om hva du bør se etter når du skal ut og kjøpe ny gressklipper.

Hvilke gressklippere kan du velge?

Det finnes flere typer gressklippere, og det kan være litt av en utfordring å finne ut hva som er hva, og hva som passer best til dine behov.

Oppladbar gressklipper

En oppladbar gressklipper er en gressklipper som er utstyrt med batteri. Denne må lades mellom hver klipping, men til gjengjeld er den enkel å bruke, og du trenger ikke å slepe en ledning etter deg.

230 V gressklipper

En 230 V gressklipper er utstyrt med ledning, slik at den blir tilført strøm og maskinen kan fungere. Dermed unngår du å gå tom for strøm midt i plenklippingen eller glemmer å lade opp batteriet.

Bensingressklipper

Med en bensingressklipper kan du komme gjennom de mest tilgrodde plener. I tillegg har denne gressklipperen lang levetid hvis du vedlikeholder den riktig.
Samtidig er maskinen selvgående, så alt du trenger å gjøre for å få klippet plenen, er å styre den i riktig retning, så gjør den resten av arbeidet.

Robotgressklipper

Hvis du helst vil unngå manuelt arbeid, kan du i stedet velge å se etter en robotgressklipper. En slik gressklipper kommer seg rundt i hele hagen, og du unngår å skyve rundt på en tung gressklipper. Vær likevel oppmerksom på hvor stor plen roboten takler.

Hva er dine behov

Før du går ut og kjøper ny gressklipper, må du først se på hvilket behov du har.
Hvor mye gressareal du har, hvor ofte må du slå plenen, og hvor mye av et hagemenneske er du? Alt dette er ting du må vurdere.

Hvis du har en relativt liten plen, kan det være best å kjøpe en oppladbar plenklipper.
Hvis du i stedet har et større gressareal, kan du i stedet gå for en 230 V gressklipper. Her unngår du å måtte lade batteriet mellom hver klipping. Ulempen med denne typen gressklipper er at du må håndtere ledningen mens du klipper.

Har du en hage som kan være litt utfordrende når det gjelder å klippe plenen, kan den bensindrevne gressklipperen være et godt valg. Dette gjelder spesielt hvis du har en plen med kupert terreng.

Hvis gressklipping er noe du helst vil unngå, kan du velge en robotplenklipper. Denne typen gressklipper kan brukes uansett hvor stor eller liten hage du har. Robotgressklippere er tilgjengelige i flere modeller, så du må bare være sikker på at den modellen du velger, kan dekke hele plenen.

Som en tommelfingerregel kan man si at hvis hagen din er mellom 200 og 300 kvadratmeter, kan du klare deg med en maskin som går på strøm. Hvis den er på over 300 kvadratmeter, bør du heller gå for en oppladbar eller bensindrevet maskin.